Diensten

Thermotransitie is een advies- en engineeringsbureau dat MKB-bedrijven, industriële klanten en particulieren ondersteunt bij hun projecten. Wij bieden advies en engineering voor de volgende technische vraagstukken

Energieopslag

Phase Changing Materials (PCM)

Met PCM (Phase Change Materials) kunt u energie opslaan en later gebruiken. Dit werkt volgens het principe van latente warmte. Bij latente warmte verandert een stof van fase zonder dat de temperatuur stijgt. Tijdens deze faseovergang wordt energie (warmte of koude) opgeslagen of vrijgegeven aan de omgeving. Een bekend voorbeeld hiervan is de overgang van water naar ijs en andersom. PCM kan grote hoeveelheden energie opslaan en afgeven tijdens deze faseverandering.

PCM kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kunt u PCM bouwkundig inzetten door het toe te voegen aan de isolatielaag van een gebouw of door plafondplaten met PCM te installeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld het vermogen van een koelmachine worden verlaagd. Ook kunt u energie opslaan in buffervaten met bollen of pijpbundels die gevuld zijn met PCM. 

Op momenten van een energieoverschot in het elektriciteitsnet kan het buffervat worden geladen met warmte of koude. Deze energie kunt u later gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de energieprijs hoog is. Dit is ook een slimme manier om piekverbruik (peakshaving) te verminderen.

Thermotransitie adviseert u graag over de mogelijkheden van PCM voor uw specifieke situatie.

De werking van PCM
Energieopslag of afgifte vindt plaats op de horizontale lijn.

Aquathermie

Thermotransitie heeft de kennis om aquathermie te koppelen aan uw WKO-installatie (warmte- en koudeopslag). Hiermee kunt u de temperatuur van uw WKO-bron verhogen, wat leidt tot energiebesparing. In het rivier- en oppervlaktewater in Nederland zit veel potentiële energie.

In de zomer kunt u het retourwater van uw installatie via een warmtewisselaar, die gekoppeld is aan aquathermie, sturen. Hierdoor stroomt het retourwater warmer terug naar de warmtebron. Door warmte toe te voegen uit rivier- of oppervlaktewater kan de temperatuur richting de bron met ongeveer 3 Kelvin stijgen.

Het opwarmen van de bron zorgt er ook voor dat de temperatuur van het rivier- of oppervlaktewater op die plek daalt. Dit kan een positief effect hebben op de biodiversiteit in dat water. Thermotransitie helpt u graag met het vinden van een passende oplossing voor uw situatie.

Batterijopslag

Batterijopslag kan, net als PCM, inspelen op de schommelingen in energieprijzen. Ook kan het helpen met peakshaving, bijvoorbeeld als u de limiet van uw gecontracteerd vermogen bereikt. Door een batterij te koppelen aan een Energie Management Platform, krijgt u meer controle over het gebruik van uw installaties. 

Thermotransitie helpt u graag bij het implementeren van dit systeem in uw installaties. Dit kan als onderdeel van een Energiemanagementsysteem dat gebaseerd is op de ISO 50001-norm.

Energieoverdracht

De warmtewisselaar

Het kiezen van de juiste warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Dit zorgt ervoor dat de benodigde energieoverdracht goed verloopt. Bij het selecteren van een warmtewisselaar houden we rekening met vervuiling en mogelijke veranderingen in het benodigde vermogen in de toekomst, bijvoorbeeld door isolerende maatregelen. Zo zorgen we dat de warmtewisselaar lang meegaat.

Met een warmtewisselaar kunt u energie uitwisselen tussen verschillende mediums. Het terugwinnen van energie wordt steeds belangrijker in de energietransitie. Heeft u een proces waarbij onnodig energie verloren gaat? Overweeg dan warmteterugwinning met een warmtewisselaar.

Twijfelt u of een warmtewisselaar in uw productieomgeving goed werkt? Thermotransitie helpt u graag om te kijken of het systeem efficiënt is of waar u nog winst kunt behalen.

Energieverplaatsing door middel van pompen

Voor een goede energieoverdracht tussen twee mediums is een warmtewisselaar onmisbaar. Een ander belangrijk onderdeel in dit proces is de juiste keuze en afstelling van de pomp. Vooral de snelheid waarmee het medium door de warmtewisselaar stroomt, speelt een grote rol.

Als een transportpomp of circulatiepomp niet goed is ingesteld of de verkeerde capaciteit heeft, werkt de energieoverdracht niet optimaal. Door vooraf een leidingnetberekening te maken en de pompcapaciteit daarop af te stemmen, kunt u zorgen voor een optimale energieoverdracht via de warmtewisselaar.

Thermotransitie kan voor u een leidingnetberekening uitvoeren volgens de ISSO 18-publicatie. De pompcapaciteit wordt bepaald op basis van de principes uit het boek Toegepaste Stromingsleer van Robert L. Mott (2014).

Energiestromen

Energie is altijd in beweging. Warmte stroomt volgens de wetten van de thermodynamica altijd naar een koudere omgeving. Dit komt doordat moleculen in een warme omgeving sneller bewegen. Als deze moleculen naar een koudere omgeving kunnen, waar de moleculen langzamer bewegen, zullen ze dat doen.

Dit principe verklaart hoe een warmtepomp energie kan halen uit buitenlucht van –5°C. Het koudemiddel in de verdamper van de warmtepomp heeft een temperatuur van ongeveer –10°C. Omdat de buitenlucht ‘warmer’ is dan het koudemiddel, wordt er warmte opgenomen door het koudemiddel.

Met een compressor wordt het koudemiddel samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. Deze hogere temperatuur kan vervolgens worden gebruikt om een systeem te verwarmen.

Warmteverliesberekening

Voordat u kiest voor een warmtepomp, cv-ketel of WKO-installatie, is de eerste stap het uitvoeren van een warmteverliesberekening. In deze berekening wordt bepaald hoeveel energie uw gebouw verliest naar de buitenlucht. Deze energie moet worden aangevuld om het binnen comfortabel te houden.

Door het warmteverlies per ruimte nauwkeurig te berekenen, kan voor elke ruimte een passend afgiftesysteem worden gekozen. Als het afgiftesysteem te klein is, wordt de ruimte niet warm genoeg op koude dagen. Dit is vooral belangrijk wanneer u overstapt van een cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Oude radiatoren moeten vaak worden vervangen door convectoren, omdat een warmtepomp het beste presteert met een laagtemperatuurverwarming (LTV).

Door het warmteverlies van alle ruimtes op te tellen, wordt het benodigde vermogen van de warmtepomp berekend. Thermotransitie kan een warmteverliesberekening voor u uitvoeren volgens de ISSO-publicaties 51, 53 en 57. Op basis van de resultaten adviseren wij een vervolgplan, gebaseerd op de TRIAS Energetica 2.0. Per ruimte wordt het benodigde vermogen bepaald, zodat u direct een geschikt afgiftesysteem kunt kiezen.

Koellastberekening

De koellastberekening is de tegenhanger van de warmteverliesberekening. Met een koellastberekening wordt bepaald welk vermogen uw koelinstallatie nodig heeft. Het vermogen van een koelsysteem is vaak hoger dan dat van een verwarmingssysteem. Dit komt doordat de koellast in de zomer op piekmomenten erg hoog kan zijn.

Bij een koellastberekening is de ligging van een ruimte ten opzichte van de zon erg belangrijk. De grootste koellast ontstaat wanneer de zon direct door de ramen naar binnen schijnt. Thermotransitie kan een koellastberekening voor u maken en u adviseren over de beste koeloplossingen. Dit gebeurt aan de hand van Het Kleintje Koellast en de ISSO 99-publicatie.