Pasgeleden werd mij gevraagd mee te kijken waarom de PV-installatie van een bedrijf weinig kWh aan energieopbrengsten genereerde. Waar in 2023 er ongeveer 10.000 kWh werd opgewekt, was dit in 2024 nog maar +/- 3300 kWh. De voorman van de werkplaats meldde mij dat hij geregeld de beveiligingsautomaat aangesproken (uitgeschakeld) aantrof. Dit was voor mij een goede reden om aan te nemen dat de beveiligingsautomaat te licht geselecteerd was. De PV-installateur had een B20 Ampère beveiligingsautomaat geïnstalleerd met een aardlekbeveiliging van 30 mA. Dit om een PV-installatie van 40 x 405 Wp PV-panelen te beveiligen.
Mijn vermoeden klopte en na uitzoek- en rekenwerk kwam het erop uit dat de installatie een beveiligingsautomaat benodigd had van B32 Ampère met een aardlekbeveiliging van 300 mA. De installatie kan een lekstroom opwekken van 162 mA. Omdat er niet echt een tussenweg is qua aardlekbeveiliging is gekozen voor een 300 mA aardlekbeveiliging. Een tweede wat mij opviel was de gebruikte installatiekabel. De PV-installateur had gekozen voor een 5x4mm2 kabel om de PV-installatie in te koppelen op de verdeler. Ook hier is na uitzoekwerk gebleken dat er minimaal een 5x6mm2 installatiekabel benodigd is. Het hebben van een te dunne kabel veroorzaakt warmte en kan brand of kortsluiting veroorzaken.
Ten derde werd mij gevraagd of men de netaansluiting moest gaan verzwaren. Omdat de 3×35 Ampère zekeringen zo nu en dan eruit klappen en dan de energieleverancier langs moet komen om de zekeringen te vervangen met de bijbehorende kosten. Hieruit kwam naar voren dat de selectiviteit van de groepen niet correct was. Ik heb men geadviseerd om minimaal een 3×80 Ampère hoofdaansluiting te nemen om een correcte achterliggende installatie selectiviteit te hebben. Wel met de voetnoot dat het verkrijgen van een dergelijke netverzwaring in de tijd van netcongestie best lang op zich kan wachten.
Al met al een nuttig bezoek en adviesrapport!